… sekeru

Návod na výběr osobní sekery do skautského oddílu. (Kdo očekává, že ji koupí v nejbližším železářství či skautské prodejně, bude zklamán.) Návod se zaměřuje na několik základních měřítek (cena, váha, délka čepele, …) a pomíjí řadu dalších (kvalita oceli, profil, atd.) – pro skutečné znalce tedy bude nedostatečný.
Jaká má skautská sekera hlavně být:
  • lehká – se sekerou se pracuje jednoručně, nosí se na výpravy, sekera by měla mít 400 g, pro starší případně 500 g (je potvrzeno, že i s malou sekerou, lze dokázat velké věci)
  • levná – sekery se občas ničí a ztrácejí, a když už to neudělá majitel, pak třeba ten, komu ji půjčí; omezil jsem se zde většinou na sekery do 500 Kč (ale 500 Kč je příliš)
  • dostupná – k sekerám uvádím, kde je koupit; ne všechny e-shopy byly ověřeny nákupem, protože jejich nabídky se mění
  • topůrko raději dřevěné (nejlépe jasanové), dlouhé do 30 cm (některé drahé sekery na trhu jsou dlouhé jen 22 cm a plně fungují) a spíše méně tvarované – uchopitelné na obě strany; a má být pohodlné
  • použitelná i pro zatloukání (nejčastěji hřebíků, ale nejenom)
  • bezpečná – topůrko má v násadě festovně držet (uvolněná sekera představuje vůbec největší riziko) a má být ostrá (i to vede k většímu bezpečí)
Vhodné sekery pro děti

A jakou sekeru máme tedy koupit (shrnutí celého následujícího textu):
  • Ve většině případů postačí sekera s vahou 400 g. Nehledíme-li až tak na peníze, je vhodná Adler za 338 Kč. Pokud jsme ochotni si sekeru sami osadit (a tím ušetřit), koupíme Juco a nové topůrko u Rouska, bude to stát 200 Kč. Případně si můžeme pořídit a přesadit sekeru Zbirovia (buší-li v nás srdce patriota).
  • Chceme-li sekeru 500 g, pak doporučuji Struc (případně dražší Helko, pokud se Vám náhodou podaří ji sehnat za přijatelnou cenu).
  • A pokud opravdu nevíme co s penězi, případně naše dítě prostě musí mít vždy něco zcela výjimečného, pořídíme ty nejkvalitnější sekery na světě: Hultafors či Gränfors Bruks. Ty tu nerecenzuji.
  • Pro nejmenší děti by byly vhodné 300 g sekery, ale jsou vzácné, drahé a nejsou v praxi příliš odzkoušené.

Sekery okolo 400 g

Základní váhová kategorie pro výběr skautské sekery, která vystačí i dospělému. Ideální délka topůrka pro takovou sekeru je do 30 cm – pokud je delší, klidně ho zkraťme. Celková váha nemá přesáhnout 600 g.
Níže jsou uvedeny všechny mně známé 400g sekery na českém trhu s cenou do 600 Kč, se kterými lze zatloukat hřebíky.
Sekery Juco, Adler, Zbirovia a Fiskars
Zleva: 2 Juca, obě s přesazenými topůrky, Adler s topůrkem zkráceným o 2,5 cm, 2 Zbirovie předělané co to šlo a Fiskars s obroušeným temenem.

Adler Campingbeil

Váha: 400 g (odhad, prodejcem udávaná váha 300 g je vycucána z prstu)
Celková váha: 580 g (při zkrácení na 27,5 cm potom 570 g)
Ostří: 8,2 cm
Temeno (v × š): 7,4 cm² (3,5 × 2,1)
Topůrko: 30 cm jasan (doporučuji zkrátit na 27,5 cm)
Cena: 338 Kč kamenný obchod Stavmat (je potřeba jim říci, ať ji objednají od velkoobchodu Stavkomplet.cz pod názvem sekera BauPro), 11,38 € (300 Kč) + doprava (Amazon.de, neprověřeno)
Značka: Adler Werkzeug, Bádensko-Württembersko
Německá sekera Adler Camping, prodávaná jako sekera BauPro
Dvakrát sekera Adler: levá je oproti originálu zkrácena o 2,5 cm, obroušena a napuštěna olejem; zelená čepel byla oškrabána (nehtem, fakt). Pravá je ponechána v původním stavu.
Všestranná sekera s hezkým jasanovým topůrkem padnoucím do ruky a pečlivým zpracováním. Tvar čepele zahnutý směrem k rukojeti je přímo určený pro bezpečnou drobnější práci, jaká se se sekerou na táboře předpokládá. Temeno je na tak malý nástroj velké a násada v hlavě pevně drží. A tak je jedinou nevýhodou vyšší cena.
Při zakoupení doporučuji sekeru zkrátit. Jestliže se tvar topůrka nazývá „kozí noha“, pak se zbavte „kopyta“ – výčnělku na konci, který sekeru zbytečně prodlužuje a překáží při zatloukání.
Závěr: sekera, kterou bez uzardění doporučím všem, vhodná zejména pro děti. Je ale dražší. Svaloušům s chmýřím pod nosem pak místo ní radím pořídit si za podobnou cenu nějaký těžší model.

Juco 400 g

Váha: 380 g (i když výrobce udává váhu 400 g a dokonce ji na sekeru razí)
Celková váha: 520 g (po zkrácení 500 g)
Ostří: 8,2 cm
Temeno (v × š): 5,9 cm² (3,3 × 1,8)
Topůrko: 34 cm buk (doporučuji zkrátit na 30 cm)
Cena: 160 Kč (Heureka.cz, neprověřeno); prodejců je celá řada
Výrobce: Producent narzędzi JUCO, Polsko či Ukrajina
2 polské sekery Juco – s originálním i opracovaným toporem
Dva kusy té samé sekery. Zelená v továrním podání bez jakékoliv úpravy. U černé je násada o 4 cm zkrácena. Lepidlo nahrazující lak z ní bylo odstraněno škrabkou a jeho zbytky obroušeny. Holé dřevo bylo naolejováno.
Osekávací sekera z tvrdé uhlíkové oceli – měla by solidně držet ostří. Její největší výhodou je nízká cena a nízká váha. Na ní se podílí i tenká násada určená pro malé dlaně.
Nevýhodou je naopak kvalita provedení, zejména osazení sekery, kde je použit pouze plastový klínek. Po sundání sekery z topůrka navíc vidíme, že oko je kováním pokroucené a na sekeru krátké. Pokud se s ní bude delší dobu zatloukat, hrozí vyviklání. Proto doporučuji sekeru uříznout a znovu pečlivě nasadit. Tím se také zkrátí zbytečně dlouhá násada.
Když jsme u rukojeti – sekera se prodává v řadě variant a je těžké předpovědět, jakou při nákupu přes internet dostanete:
  • zakoupený vzorek (s nápisem Polski lider) nebyl lakován, ale místo toho napuštěn jakýmsi lepidlem, ke kterému nepříjemně lnula ruka i šmirglpapír
  • na Ukrajině jsou však k dostání ty samé sekery s nápisem Український лідер bez povrchové úpravy – rovnou k naolejování a použití
  • výrobce dodává sekeru i ve 3. provedení, s jasanovým lakovaným toporem; ale na ně jsem v našich obchodech nenarazil
  • aby zákazník zůstal ve střehu, objevují se občas kusy s robustnějším topůrkem, převzatým z těžších seker
  • na dovršení zmatku výrobce vyrábí i mnohem příhodnější tábornickou sekeru (Siekieru biwakowu w futerale) s jasanovým topůrkem, lepším tvarem čepele, červeným obalem a řádným klínkováním; bohužel nevím, kde by se dala koupit
Závěr: Kvalitní ocel za bezkonkurenční cenu. Doporučuji jako sekeru pro ty, kteří nevědí, po jaké jiné sáhnout. Zároveň ale doporučuji přesazení a opracování topůrka.

Zbirovia 400 g

Váha: 400 g
Celková váha: 650 g (550 g při zkrácení na 25 cm, 530 g při novém 30cm topůrku)
Ostří: 9,1 cm (jeden ze vzorků má ostří ubroušeno na 8,2 cm)
Temeno (v × š): 6,8 cm² (3,6 × 1,9)
Topůrko: 34 cm jasan (doporučuji zkrátit na 25 cm, případně zakoupit nové 30cm)
Cena: 201 Kč (RR-nářadí.cz, Balabenka), 205 Kč (U Rotta, kamenná prodejna Holešovice)
Výrobce: Zbirovia, Čechy
2 české sekery Zbirovia přizpůsobené pro děti
Dvě upravené sekery Zbirovia. Horní kus byl ubroušen a nasazeno nové jasanové topůrko. U spodního kusu bylo původní topůrko zkráceno o 9 cm, tvrzeno nad ohněm a doplněno poutkem. Chránič topůrka je z konopného provázku a obroušená čepel je patinována (nejprve směsí kremžské hořčice, octa a citronové šťávy, později drcenými mirabelkami). Obě sekery jsou mírně podsazeny (nejsou nasazeny zcela kolmo na topůrko).
Osekávací sekera domácí provenience se širokým ostřím. Velmi rozporuplná. Na jednu stranu je poctivě vyrobená, levná a celkem dostupná, na druhou stranu je výsledek nepovedený. Největší obtíž je s masivním toporem určeným pro dvakrát těžší sekery. To zvětšuje celkovou váhu, vzdaluje těžiště od hlavy a sekera je pak nevyvážená. I čepel zvonového tvaru je zbytečně otevřená, s ostřím přes 9 cm. Kdo upřednostňuje tak tlustou rukojeť a roztažené ostří, nejspíše si zakoupí větší, třeba 500g nástroj.
Nesouměrnost násady a sekery je ale přímou pobídkou k přesazení sekery – buď na opracované stávající topůrko, nebo na nějaké zcela nové.
Závěr: sekeru doporučím těm, kteří v ní vidí lákavou možnosti, jak si ji sami upravit.

Fiskars X5

Váha: 390 g
Celková váha: 480 g
Ostří: 6,9 cm
Temeno (v × š): 4,8 cm² (3,4 × 1,4) po zabroušení, v továrním stavu má na temeni pouze hrbol
Topůrko: 22,8 cm nylon
Cena: 595 Kč (StavbaEU.cz, neprověřeno)
Výrobce: Fiskars, Finsko
Finská drobná sekera Fiskars X5 s obalem
Ubroušené temeno není na fotografii patrné.
Malinká sekerka s kvalitním ostřím, která dokazuje, že i s násadou na délku pídě může bez problémů sekat dospělý člověk. Díky dutému plastovému topůrku je těžiště posunuto výrazně do čepele a nástroj tak má potřebný švih. Sekerka je přímo dělaná do batohu – velmi lehká, s funkčním, robustním obalem.
Má ovšem vážnou nevýhodu: nemá temeno, se kterým by se dalo zatloukat. Zřejmě i proto, že plastové topůrko uchycené vně sekery nemá hřebíky rádo. Problém se dá částečně řešit zbroušením temene – získá se tak ploška 3,4 × 1,4 cm. Ta sice stačí, ale pohodlná není. Navíc je to v přímém rozporu s pokyny výrobce.
Druhou nevýhodou je cena – vybočuje z rámce, který lze považovat za únosný. A „nevýhodou“ je i to, že je sekera kompletně hotová. Není téměř nic, jak by si ji majitel mohl vylepšit, dopracovat.
Lze nalézt tři provedení sekery – černé (lehčí s šitým obalem), oranžové (těžší, s plastovým nepraktickým obalem) a navíc kombinované černooranžové. Zřejmě se jedná o výrobky z různých let. Aby toho nebylo málo, identická sekera se za vyšší cenu prodává i pod americkou značkou Gerber Back Paxe II.
Závěr: skvělá sekerka na výpravy. Kdo ji má, dost možná na ně nebere jinou. Ovšem na tábor se hodí spíše pro začínající táborníky. Vzhledem k ceně ji doporučuji pouze skutečným pracháčům jako zvláštní cestovní model a pro ostatní ji zde uvádím jako příklad, jak malý nástroj bohatě stačí.

Biskajská sekera Bellota 300

Váha: 400 g (výrobcem udávaná váha 300 g je špatně, ač je na sekeře vyražena)
Celková váha: 520 g
Ostří: 8,3 cm
Temeno (v × š): 6,8 cm² (3,4 × 2,0)
Topůrko: 36 cm buk (2 cm přesahující sekeru nejsou do délky započítány)
Cena: 330 Kč (Bellota.cz, není v e-shopu, je potřeba objednat telefonicky, zlevněno z 520 Kč), 9,12 € (Aquaz.sk, do ČR zasílají)
Výrobce: Bellota, Baskicko
Sekera Bellota 300 biskajská
Biskajská sekera Bellota 300 s bukovým toporem napuštěným fermeží.
Sekera hlásící se k pradávné tradici baskických seker, vyrobená přímo v provincii Bizkaia. (Nemá ale kulaté temeno, lze jí zatloukat.) Český uživatel nad ní bude kroutit hlavou:
  • Podivná (i když nijak vzácná) je uváděná váha. Sekera neváží 300 g, ale téměř 400.
  • Osazení je krumpáčové – bez klínkování, topor je zasunutý do oka sekery z druhé strany. Proto se snadno sekera uvolní, pouhým poklepáním na podlahu.
  • Topůrko je mimořádně dlouhé a útlé, povětšinou široké pouze 1,5 cm. Dospělému člověku se nedrží dobře v ruce.
K Bellotě nelze přistupovat jako k univerzálnímu nástroji. Jde o účelnou zahradnickou, odvětvovací sekeru. Dlouhá, tenká násada vede k tomu, že má sekera švih a chybějící klínkování je sice nezvyklé, ale ne nebezpečné. Přesto výrobce nové kusy již vyrábí mnohem klasičtěji (čímž je připravuje o své kouzlo) a český dovozce se snaží těch svých zbavit.
Při osekávání větví či špičatění kůlu funguje perfektně, problém je při zaseknutí do špalku – topor se začne viklat.
Závěr: sekeru nemohu dětem doporučit. Jestli se mají s nějakou naučit pracovat, má pevně sedět. Ale dospělým se zájmem o kuriozity klidně ano. Má nezvyklou ergonomii a vyžaduje jiný přístup k práci. Přesto u té své předpokládám, že ji jednou také osadím obvyklým způsobem.

Sekery 500 g

Těžší váhová kategorie. Takové sekery jsou na trhu stále vzácné (běžně se prodávají až od 600 g), ale pro mnohé skauty již příliš těžké a obzvláště ti menší je používají obouručně. Topůrka se pohybují do 36 cm (klidně mohou být kratší) a celková váha do 800 g.
Recenzuji 2 kanadské sekery a potom 5 levných osekávacích seker normovaného tvaru.
Sekery pro větší děti, různé kvality
Zleva: Struc, Helko, Kapriol, Festa, Gala, XTline, Peleva. Všechny s originálními topůrky, nezkrácené. XTline se zmenšenou čepelí.

Struc camp

Váha: 500 g
Celková váha: 700 g
Ostří: 7,1 cm
Temeno (v × š): 7,8 cm² (4,6 × 1,7)
Topůrko: 34 cm buk
Cena: 384 Kč + doprava (Moje potřeby.cz)
Výrobce: Tovarna kos in srpov, Slovinsko; nově je prodávána pod značkou Viga tools
Slovinská sekera Struc camp s kaleným toprem
Sekera se v originále dodává s hnědým zabarvením topůrka. U fotografovaného kusu bylo topůrko obroušeno tak, až hnědé zabarvení zmizelo. Následně bylo dřevo kaleno nad plamenem (tím se tmavě hnědá barva vrátila) a jako u ostatních napuštěno teakovým olejem.
Kanadská sekera kompaktního obdélníkového tvaru, která by měla něco vydržet. Výrobce se chlubí vysokou kvalitou oceli a kalení (čemuž nemám důvod nevěřit, tvrdá je snad až příliš) a také pečlivou ruční výrobou (tak to bych chtěl více informací, i když nepochybuji, že na sekeru někdo sahal). Je dodávána plně nabroušena k okamžitému použití.
Mám podezření, že sekera je kopií (zdařilou) norské Øyo sportsøks, ale nechci návrhářům Strucu sahat do svědomí.
Neshledávám na ní žádné vady (ač nižší cena se hodí vždy). Kdo chce ½kg kanadskou sekeru, ať se rozhodne mezi ní a Helko, oproti které je Struc levnější, lehčí a pro někoho možná se svou hrubou, pískovanou čepelí hezčí.
(Stejnou sekeru lze koupit také pod značkou Tornado, kdy ji na své jasanové topory nasazuje slovenský výrobce Hirjak Hardwood. Je o 350 Kč dražší.)
Závěr: kdo už tolik povyrostl, že sekeru neztratí a ruka mu zesílila tak, že s ní bude moci bez křečí zatloukat, tomu ji doporučuji. Škoda, že se taková nevyrábí v Čechách (sériově, ručně kované kusy za dvacetinásobek lze zakoupit).

Helko Outdoor / Camping

Váha: 500 g
Celková váha: 770 g
Ostří: 7,5 cm
Temeno (v × š): 7,6 cm² (3,6 × 2,1)
Topůrko: 36 cm jasan
Cena: ?? cena sekery stoupá po strmé dráze 2018: 400 Kč; 2019: 500 Kč; 2020 (sekera přejmenována na Hudson Bay): 1000 Kč; některé obchody ještě doprodávají sekery za původní ceny, ale není jasné, jak dlouho jim to vydrží
Výrobce: Helko Werk, Severní Porýní-Vestfálsko
Německá sekera Helko Outdoor / Camping
Sekera prošla pouze obroušením topůrka. Jinak nebylo oproti originálu nic změněno.
Kanadská sekera od nejstaršího evropského výrobce specializujícího se na sekery (fajnšmekři si mohou počíst o rozdílech chlazení olejem či vodou při kalení, apod.). Pro nás je podstatné, že je sekera skutečně určena k sekání i zatloukání: kromě kanadského tvaru zajišťujícího pevné usazení násady, má kladivové temeno (oko pak nepodléhá tolik nárazům) a rovné topůrko – sekera se drží stejně dobře z obou stran. Je dodávána s funkčním koženým obalem.
Zájemce si sekeru může zkrátit či přesadit, ale asi k tomu není důvod – pro menší děti přeci jen není určena.
Z porovnání se sekerou Struc vychází Helko jako těžší, o něco větší, ale zase univerzálnější. Předpokládám, že výběr mezi nimi bude dán vzhledem: Helko má čepel leštěnou do zrcadlova a jasanový topor; nebo cenou: Helko v posledních letech prudce zdražuje.
Závěr: stejně jako u sekery Struc vřele doporučuji těm, kteří ji neztratí a nezničí. A pro které bude stále lehká – váží přes ¾ kg a tak má charakter sekery pro dospělé. Bohužel zdražení této sekery na 250 % během roku a půl ji vysunulo mimo oblast přijatelného zboží.

Kapriol piccozzino gr. 500

Váha: 500 g
Celková váha: 710 g
Ostří: 10 cm
Temeno (v × š): 8,0 cm² (3,8 × 2,1)
Topůrko: 36 cm jasan
Cena: 213 Kč + doprava (Atax tech.cz)
Výrobce: Kapriol, Lombardie
Italská osekávací sekera Kapriol piccozzino gr. 500
Jako obvykle je sekera obroušena.
Osekávací sekera standardního tvaru na jejímž ostří je vyražen jeho vzor – německá norma DIN 5131 (z ní vychází i česká Zbirovia). Sekera působí kvalitně – ocel je tvrdá, ostří již z továrny nabroušené, jasanová násada (210 g) váhově odpovídající a temeno je vzdáleno 11 mm od oka, takže by ho časté zatloukání nemělo tak snadno prohýbat.
Jediná neznámá je osazení sekery. Oko je zalito neprůhlednou epoxidovou pryskyřicí a tak nevíme, jaký způsob byl pro osazení použit (jak hluboko je topůrko, jaké klínky a zda vůbec ho jistí). To mohl výrobce udělat buď pro velkou pečlivost nebo ve snaze zakrýt pravý stav věcí. Navíc se na svých stránkách lepením pryskyřicí dokonce chlubí.
Závěr: kdo by chtěl osekávací sekeru s vahou 500 g, tomu doporučím Kapriol. I s rizikem, že se její osazení ukáže jako nekvalitní.

Anonymní sekery 400 g (!), obchodní značky Peleva a Gala

Váha: 500 g (prodejci obě inzerují jako 400 g)
Celková váha: Peleva 760 g, Gala 725 g
Ostří: Peleva 10 cm, Gala 9,4 cm
Temeno (v × š): Peleva 8,7 cm² (3,8 × 2,3), Gala 7,0 cm² (3,7 × 1,9)
Topůrko: 36 cm buk
Cena Peleva: 125 Kč + doprava (Protec-kult.cz)
Cena Gala: 147 Kč + doprava (pentola.cz, neprověřeno)
Výrobce: ?? (obě zcela anonymní, takže asi z Číny, jednu distribuuje firma Peleva, druhá se prodává jako Gala)
2 čínské sekery 500 g s dřevěnými topory
Na rozdíl od ostatních seker jsou tyto ponechány v původním nalakovaném stavu.
Bezejmenné osekávací sekery za nejnižší cenu. Velmi podobné sekeře Kapriol a mezi sebou zaměnitelné. Z nepochopitelných důvodů je u obou udávána o 100 g nižší váha (do Galy je dokonce vyražena). Kvalita oceli asi bude odpovídat ceně. Příjemně mě překvapily osazením – dřevěný klínek zajištěný kovovým, oko dřevem zcela zaplněno.
Závěr: sekery na každý pád zaujmou cenou. A za ní jsou asi ucházející. Přesto si myslím, že když už někdo bude sekeru přes internet objednávat, zvolí jinou.

Festa camp & XTline camp

Váha: Festa 500 g, XTline 550 g (u obou je ale udávána 500 g)
Celková váha: Festa 700 g, XTline 750 g
Ostří: Festa 9,2 cm, XTline 9,6 cm
Temeno (v × š): Festa 6,7 cm² (3,5 × 1,9), XTline 7,4 cm² (3,7 × 2,0)
Topůrko: 24 cm sklolaminát
Cena: nakoupeno v kamenných prodejnách: Festa 155 Kč (V. J. Rousek.cz, Nusle), XTline 162 Kč (U Rotta, Staré Město)
Značka: Festa, XTline, Čína
2 čínské sekery 500 g té nejnižší kvality
Žlutá je Festa, modrá XTline. Té byla čepel neuměle ořezána do tvaru odvětvovací sekery. Snížilo to váhu o 50 g, ale kvalitu nezvýšilo. Ke svému účelu – býti kýmsi ztracena hned 1. den tábora a zázračně nalezena těsně před odjezdem – však posloužila výtečně a za slušné peníze.
Spodina mezi sekerami dostupnými na trhu. Téměř identické, jen XTline je o 50 g těžší. Svými parametry nemohou konkurovat ostatním. Kdo chce levnou sekeru, ať si raději koupí Juco, kdo chce stejně těžkou, ať si koupí Struc, … Největším rizikem seker je usazení topůrka – uvnitř je pouze laminátová tyčka zalitá v lepidle. A jak se oko vlivem práce drobně mění, lepidlo se odlupuje. Až se uvolní, je nářadí bezcenné, znovu osadit nelze.
Nezpochybnitelnou výhodu však sekery přeci jen mají – jsou rozšířené a snadno dostupné. Zatímco ty doporučované je potřeba většinou objednat, tyhle bohužel zakoupíte dost možná v nejbližším železářství. A s uvedenými výhradami jsou funkční – přeci jen jsou to sekery, i když pitomé.
Závěr: sekeru mohu snad doporučit těm, kdo ji potřebují koupit do několika hodin. Nejspíš nemají jinou možnost. Kdo má více času, ať volí určitě jinak.

Sekery do 300 g (včetně)

Nejvzácnější váhová kategorie, která by byla ideální pro děti do 10 let. Jako na potvoru mají takové sekery buď vážné nedostatky, a nebo se ukáže, že neváží 300, ale 400 g (případ výše popsaných kousků Adler a Bellota). Recenzuji ty, které lze zakoupit na českém trhu.

Sekera tábornická Viking

Váha: 300 g
Celková váha: 500 g
Ostří: 6,2 cm
Temeno (v × š): 5,3 cm² (3,1 × 1,7)
Topůrko: 31,5 cm buk
Cena: 555 Kč + doprava (Moje potřeby.cz)
Výrobce: Tovarna kos in srpov, Slovinsko
Sekera Struc Viking 300g
Sekera v originálním stavu, bez jakékoliv úpravy. Obal na ostří je dodáván se sekerou. Hnědé zbarvení je dáno matným lakem, nápis Viking je do dřeva vyražen.
Zvláštní 300g sekerka s výrazně zahnutým topůrkem (podobně jako sekera Morakniv). Výrobce uvádí, že jde o kopii 1000 let staré sekery. Soudím, že drze kecá a je kopií norské Vikingøks, o které pak nepochybuji, že je kopií 1000 let starého kusu. (Plagiát to není jediný.)
Jde o univerzální sekeru, které archaizující design nijak neubírá na účelnosti – je ostrá, s vhodným profilem, v podstatě jde o užší variantu povedené sekery Struc camp (viz výše). Problematické je topůrko, hned z několika důvodů
  • je těžké 200 g, tedy ⅔ váhy vlastní sekery, nástroj je proto nevyvážený
  • sekera není podsazena, ostří vede kolmo od toporu, při sekání je tedy potřeba držet až za úplný oblý konec, což je pro děti nepohodlné; držet blíže ji nelze
  • při zatloukání ji téměř není jak uchopit
V tomto případě nepomůže ani seříznutí topůrka, pouze jeho výměna. Což je veliká škoda, protože seker této váhové kategorie se citelně nedostává.
Závěr: tvar toporu podřízený líbivému vzhledu bohužel kazí zdařilou kovářskou práci. Pro děti by šlo o ideální sekeru, ale potřebovala by lehčí, rovnější násadu a nejlépe i podsazení. I když se s ní dospělým lidem osekává dobře, většinou asi bude kupována jako rekvizita.

Užitná ručně kovaná sekera

Váha: 250 g (prodejce mylně udává váhu 270 g)
Celková váha: 330 g (s vlastním topůrkem)
Ostří: 5,5 cm
Temeno (v × š): 5,1 cm² (2,2 × 2,1)
Topůrko: <nedodává se>
Cena: 350 Kč + doprava (Outfit4Events.cz)
Výrobce: Marshal historical, Pákistán
Drobná, spíše dekorativní sekera 250 g
Pro sekeru byla z jasanu vypižlána násada dlouhá 26 cm. Zvolil jsem větší délku, aby měla sekera při práci nějaký švih.
Malinkatá ručně kovaná sekera vážící celkem pouhou ⅓ kg. Dodává se bez topůrka. Ač ji prodejce nabízí jako „užitnou“, zas tak užitečná není. A snad ani není myšlena vážně – sekera má úzké kladivové ucho, kde pořádně nic nedrží a tvar štípací sekery, ale na štípání je skutečně malá.
Čtvercovým temenem připomíná kladivo a k zatloukání slouží perfektně. Sekat se s ní také dá, ale s jinými to jde lépe.
Závěr: legrační dlaňová sekerka, která se líbí dětem. A i těm malým dobře padne do ruky. Vhodná snad pro toho, kdo si chce pořídit takovou hračku, či potěšit nějakého předškoláka. Praktická ale není. Topůrko nutno zajistit zvlášť.

Marble's Single Bit Hatchet 11"

Váha: 280 g (odhad)
Celková váha: 385 g
Ostří: 5,8 cm
Temeno (v × š): 5,9 cm² (3,3 × 1,8)
Topůrko: 28,2 cm bílý ořechovec
Cena: 784 Kč (Moskito.cz, v nabídce sekera není, ale lze objednat cokoliv od firmy Marble's), pro srovnání v USA 17 $, tedy ½ ceny u nás
Výrobce: pro značku Marble's vyrábí továrna Condor, Salvador
Sekera Marbles 300g
Z továrny má sekera lakovanou čepel, topor je nelakovaný, napuštěný olejem. Po nás exoticky je vyřezán z ořechovce (hickory) – americké alternativy jasanu.
Velmi povedená sekerka, která vhodně dosahuje muší váhy. Univerzální čepel není roztažena doširoka a může tak být dostatečně dlouhá, ocel je tvrdá a ostří již z továrny nabroušené. Útlé topůrko, protáhlé skoro ke 30 cm zajišťuje řádný švih; v dospělé ruce je znát jeho užší obvod, ale stále se drží jistě (asi jako masivní pracovní nože).
Při práci je vyvážená a všemi zkouškami (osekávání, prudké zaseknutí do špalku, …) prošla se ctí. Přesto je tak drobná, že ji při velké, neadekvátní síle pravděpodobně lze poškodit. Ale pro svalovce s přetékajícím testosteronem není určena.
Závěr: nejlepší skutečně dětská sekera, jakou jsem měl v ruce. A toto hodnocení neberte jako nestranné – okouzlila mne. Pořídil jsem si ji bez ohledu na cenu. A ta je právě její největší a pořádnou nevýhodou. Za takovou cenu dětem sekery pořizovat nelze.

Další sekery

Je ještě několik seker mimo výše uvedené kategorie, na které upozorním:

Švýcarská ženijní malá

Váha: 700 g
Celková váha: 1030 g
Ostří: 8,9 cm
Temeno (v × š): 10,2 cm² (6,0 × 1,7)
Topůrko: 39 cm jasan
Cena: 290 Kč + doprava (Armpex.cz)
Výrobce: ?? (na sekerách je značka CFL, ale nikdo ji nezná)
Švýcarská armádní sekera 700 g
Topůrko je originálně nelakované, napuštěné lněným olejem, ale některé kusy se dodávají lakované. Sekery jsou to relativně staré – pocházejí z 80. let, na trh se dostaly po roce 2003 v důsledku reformy švýcarské armády Armee XXI.
Všestranně využitelná švýcarská sekera z armádních přebytků s bezkonkurenční cenou. Kanadská čepel je velice úzká; jasanové topůrko není zahnuté, což umožňuje různé úchopy. Sekera je ještě tak velká, aby se dospělému člověku vešla do batohu a už tak velká, aby s ní šel kácet strom. Ale na běžné táborové potřeby se přeci jen nehodí, na to váží příliš, což ztěžuje trefování hlaviček hřebíků.
Zde ji uvádím jako příklad velmi povedeného nástroje, někomu může přijít vhod.
Závěr: echtovní výrobek za směšnou cenu. Doporučuji milovníkům seker jako druhý (či další) kousek. Hodí se pro fyzicky náročnější práce se sekerou, naopak nehodí jako sekera pro běžné nošení v batohu, ani jako sekera na stavbu tábora. Na to je výhodnější pořídit si něco lehčího.

Československá „domácí malá“

Váha: 450 g
Celková váha: okolo 580 g
Ostří: 7,4 cm
Temeno (v × š): 8,6 cm² (3,9 × 2,2)
Výrobce: ??, Československo
Klasická malá československá domácí sekera
Dva vzorky té samé sekery. Horní má nově osazené jasanové topůrko s délkou 30 cm. Bylo opracováno plamenem. Spodní má originální bukové topůrko zkrácené ze 34 cm na 30. Obě jsou olejována.
Drobnější sekerka domácího původu, která má mnoho vlastností, jež od skautské sekerky požadujeme – nízkou váhu, zatloukací masivnější temeno, rovné oko k uchycení topůrka, kratší ostří pro větší bezpečnost. Bohužel se již desetiletí nevyrábí. Nicméně i tak se jich v Čechách stále vyskytuje mnoho.
Uvádím ji zde jako příklad, že rozhodně není nutné si kupovat sekeru novou. Mnohdy je starý kousek vyštrachaný v kůlně nebo na Aukru lepší, než většina současné produkce.

Sekery pro skutečné pracháče

Ty nejlepší sekery jsou tak drahé, že je běžný smrtelník dítěti nekoupí. Jejich předností je kromě kvalitní oceli a pečlivého zpracování také vyváženost, optimální tvar. Taková sekera padne do ruky, dobře se s ní pracuje a i pro toho, kdo si ji nepořídí, může být zajímavé, jak vlastně vypadá. (Seznam není zdaleka vyčerpávající.)
  • Hultafors trekking mini classic – váha 500 g, a délka pouhých 23,5 cm. Všimněte si silného podsazení, díky kterému má dlaňová sekera odpovídající velikostí třeba Fiskars X5 dobrý švih a úchop. Odrazující je cena 1679 Kč + doprava (a to se běžně prodává i za 2000 Kč).
  • Gränsfors Bruks malá sekera – sekera s vahou 450 g (celkem 700 g) a délkou 36 cm. Stejně jako u Hultafors je jejím rysem sklopené odvětvovací ostří a stáčející se topor. Vyrábí se varianta s kratším topůrkem. Cena je vysoká: přes 2500 Kč. Nejdražší je pídi varianta sekery – roztomilý 200g kus. Stojí 2800 Kč, tedy 14 Kč za gram, což je srovnatelné s cenou stříbra.
  • Husqvarna kempingová sekera – známý výrobce pil nabízí i kvalitní sekery, které pro něj vyrábí firma Hultafors. Ta nejmenší má 500 g a délku 37,5 cm. Cena začíná na 1200 Kč. Vzhledem se podobají sekerám Gränsfors Bruks.
  • Condor Scout Hatchet – sekera stejného stylu jako předchozí, vyrobená v Salvadoru. Váha 450 g (tedy 1 libra), délka 30 cm a cena 1789 Kč. (Condor vyrábí i sekeru Marble's recenzovanou výše.)
  • Satsuma Yoki – ze zcela jiné tradice seker vychází tento japonský kus. Pro nás má netradiční tvar, ale stejně jako u mnohých evropských seker se ostří kloní směrem k toporu. Váha 450 g, délka 33 cm a cena nad 2000 Kč.
  • Yoshino Ono – další japonská sekera, tentokrát za 4750 Kč. Váha 400 g a délka 39 cm. Kdo prozkoumá obrázek, uvidí zvláštní profil čepele zužující se uprostřed.
  • Sub-zero Sportsman Axe – skutečná kapesní sekera od americké firmy Vaughan, vážící pouhou ½ libry, tedy méně než 230 g. Právě touhle sekerou jsou štípány kmeny ve zde již použitém odkazu. A to si majitel ještě sekeru zmenšuje. Šťastlivci s kontakty na americký kontinent ji zakoupili, objednávají další a doporučují ji. Sekera sama drahá není, ale bylo by potřeba zaplatit přepravu z USA – v Evropě je nedostupná.
Ilustrační obrázek

Něco o sekerách

K čemu je potřeba sekera

V oddíle se sekera používá zaprvé k osekávání drobných větví ze soušek, špičatění kůlů a vzácně i k nějakým drobnějším pracem, kdy nahrazuje tesařské nástroje (odkorňování, tesání, apod.). Zadruhé slouží jako kladivo k zatloukání a vytloukání, většinou hřebíků. Používá se nejen na táboře, ale i na výpravách, kdy se nosí v batohu. Naopak se osobní sekera téměř nepoužívá ke štípání polen, kácení stromů bobrováním či klučení.

Části sekery

Sekera (ta železná část) se skládá z čepele a hlavy. Na konci čepele je ostří, čepel mimo ostří se nazývá brada. Když udáváme délku ostří, jde o úsečku mezi jeho konci – zaoblení se do délky nepočítá. Hlava sekery se skládá z oka (někdy se říká i ucho) – díry, ve které je upevněno topůrko a temene – té plošky, která slouží k zatloukání.

Typy seker

Tvar čepele bývá různý. Historicky se rozlišovalo mnoho různých druhů, u malých sekerek se setkáme s několika:
  • kanadská sekera – čepel je krátká, téměř čtvercová. Oko je proto dlouhé. Ze všech tvarů je tento pro skautskou praxi nejlepší – sekera nemá ostré hroty, v dlouhém oku dobře drží topůrko. Bohužel je typ u nás málo častý. Rozhodně bych ji doporučil adolescentním pořízkům, kteří se chystají se sekerou mlátit hlava nehlava.
  • Kanadské sekery
  • univerzální (česká, ostravská, dřevařská, …) – protáhlejší sekera s kratším ostřím a robustnějším temenem. Takový tvar umožňuje nižší váhu se zachováním pevnosti. Dříve zdaleka nejčastější sekera, proto má mnoho názvů. Dnes ustupuje ze slávy a za univerzální sekeru se často označuje osekávací.
    Univerzální sekery
  • osekávací – tvar s trojúhelníkovou, zvonovou čepelí, delším a úzkým ostřím a kratší hlavou. Vhodný na přitesávání, opracování dřeva (sekera, se kterou se vysekává lžíce na videu níže, je přesně taková). Na druhou stranu: krátká hlava způsobuje horší upevnění topůrka a malé temeno pro zatloukání, široké ostří má zase ostré hroty, které jsou trochu nebezpečné. (Nejvíc ze všech se podobá starým válečným sekerám, jejichž cílem bylo způsobit okolo sebe řádnou paseku.)
  • Osekávací sekery
  • odvětvovací – horní hrana čepele je kolmá k topůrku, ale ostří se směrem k němu stáčí, aby zásek nemusel být veden kolmo. Podobného efektu se někdy u sekyr dosahuje tak, že se na topůrko nasazují s mírným sklonem, aby osa hlavy nebyla s topůrkem rovnoběžná (tzv. se podsazuje). Odvětvovací sekery jsou typicky zahradnické a stejně jako osekávací mají úzký profil pro dobrý průnik do dřeva. Pro svou bezpečnost jsou tím nejvhodnějším typem pro malé děti.
    Odvětvovací sekery
Sekery na trhu se nehlásí pravověrně k uvedeným typům a často bývají jejich kombinací. Zde jsou však termíny použity a proto je uvádím. Mytický tvar skautské sekery je kanadský, jak se lze přesvědčit ve vyhledávání.

Topůrko

Topůrka se dělají z různých materiálů:
  • dřevěná – z mého pohledu nejlepší. Jsou pružná a v případě poškození jdou opravit. Také jsou nejlevnější. Prodávají se hlavně jasanová a buková. Jasan je z nich lepší – pružnější (bolí z něj méně ruka) a tvarově stálejší, vlivem vlhkosti nemění tolik velikost (topůrko je proto pevněji usazeno).
  • kovová, často tvoří s čepelí jeden kus. Tyto násady skutečně vydrží hodně, ale jsou zbytečně těžké a hlavně nepruží – při práci s nimi citelně bolí ruka. Kov nedoporučuji.
  • sklolaminátová – osazená stejně jako ta dřevěná. Ta po další době vypadávají a sekera je pak na vyhození. Laminát je totiž ke kovu přilepen pryskyřicí. A jak se oko hlavy vlivem úderů do sekery nepatrně mění, odlepuje se postupně i násada. To se dříve projeví u větších seker, ale i menší se mohou vyviklat.
  • nylonová osazená vně sekery (viz Fiskars). Jsou kvalitní, lehká a bezpečná. Nepočítají však s použitím sekery jako kladiva.
Tvar: sekeru používáme na obě strany – k sekání i zatloukání. Proto je lepší, když není násada tvarována výhradně k sekání. Mnozí výrobci dnes prohnutá topůrka uvádějí jako obrovskou výhodu, ale ta méně zakřivená jsou ve výsledku platnější.

Ošetření: téměř všechny sekery se dodávají s lakovaným topůrkem. A tyhle všechny zde ukazujeme obroušené a napuštěné olejem. Topůrko se ošetřuje kvůli vlhkosti, která mění tvar násady (to se smršťuje a roztahuje). Rozdíl mezi lakem a olejem je asi takový, jako mít boty nakrémované, nebo nalakované. Vždy doporučuji olej. Čím topůrko napustit:
  • teakovým olejem – olej na tvrdé dřevo; je připraven tak, aby se vsákl hluboko (stále se však jedná o díly milimetrů). Byl použit u všech zde focených seker. Je ale drahý, zbytečně velká plechovka stojí 250 Kč.
  • fermeží – klasický způsob. Pokud není fermež napouštěcí, pak nezapomenout ji nahřát ve vodní lázni.
  • lněným olejem – tradiční způsob pro opravdové nostalgiky. Je drahý a prodává se na leštění pažeb historických palných zbraní, apod. Nevidím důvod, proč místo něj nepoužít fermež, která se právě z lněného oleje vyrábí.
  • olivovým olejem – tento způsob jsem nezkoušel, ale prý také funguje. Olivový olej se ve vodní lázni rozehřeje na vysokou teplotu (klidně ke 100 °C) a následně nanáší štětcem. Na rozdíl od ostatních pokrmových olejů prý po čase nezasmrádne. Návod pro dobrodruhy.
Kde koupit topůrko a jak ho v případě nouze nasadit popisuji v jiném článku.

Ilustrační obrázek

Videa

Nakonec ještě pár motivačních videí. V celém návodu neustále horuji za malé sekery. Jak se tedy s malou sekerou štípe celý kmen:


Ukázka, že vysekat sekerou lžíci ze dřeva je jednoduchoučká práce na 2 minuty (krajní podoba tenoučké osekávací sekery):


A přeci jenom obhajoba velkých seker. Uznávám, i ty se někdy hodí:


6 komentářů:

  1. Díky za článek. Zajímavý, vyčerpávající. Jdu si koupit sekeru! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkný článek, mám drobný dotaz a návrh, můžeš se se mnou spojit?

    OdpovědětVymazat
  3. Výbornej článek, díky za rady. Je dobrý si tyto důležité detaily uvědomit, aby člověk nekoupil blbou sekeru ;) A navíc hodně dobrej průzkum trhu.

    OdpovědětVymazat
  4. vsadil jsem na struc a neprohloupil :D

    OdpovědětVymazat
  5. Super článek, četl jsem několikrát. Velice děkuji.

    OdpovědětVymazat
  6. calidore@seznam.cz5. 4. 2021 12:13:00

    Ahoj, mel bych dotaz. Ty pouzdra se asi k sekeram nedodavaji, ze?
    A divam jsem se, ze Struc dela jeste jednu sekeru cca 600g s mirne delsim topurkem. Jsou tyhle mwle sekery i vhodne pro dospele k obcasnemu stipani malych polinek?
    Predem diky za odpoved.

    OdpovědětVymazat